Opas binderin käyttöön ja huoltoon

Olet siis hankkinut binderin, onneksi olkoon!

Binder on kompressioalusvaate, joten sen käytöstä ja huollosta on hyvä tietää muutamia perusasioita oman hyvinvoinnin ja binderin pitkäikäisyyden takaamiseksi.

1. Käytä aina oikean kokoista binderia

Binder tulee aina valita omien mittojen mukaan halutun tuloksen ja turvallisuuden vuoksi. Liian pieni binder on terveysriski! Voit lukea lisää binderin valinnasta aiemmasta blogimerkinnästämme.

Binder toimii kompressoimalla rintakehää. Rintakehän alueella sijaitsee rintojen lisäksi kuitenkin myös tärkeitä elimiä, kuten keuhkot. Liian pieni binder voi pahimmillaan aiheuttaa terveyshaittoja. Oikean kokoinen binder tuntuu yllä napakalta, muttei epämukavalta. Selän ja käsien tulee kyetä normaaliin liikkeeseen. 

Binderin ei myöskään tulisi olla niin tiukka, ettet saa vaivatta kättä sujautettua sisään ja venytettyä binderin helmaa ainakin pari senttiä irti kehosta. Sinun tulisi voida hengittää syvään "koko keuhkoilla" binder ylläsi.

Kylkiluut ovat muotoutuneet siten, että ne laajenevat sisäänhengityksen yhteydessä. Jos binder on liian tiukka, eivät kylkiluut mahdu laajenemaan, vaan painuvat kasaan. Tämä voi äärimmäisissä tapauksissa aiheuttaa jopa pysyviä epämuodostumia.

Jos kärsit dysforiasta, on ymmärrettävää, että tekisi mieli unohtaa oma fysiologia kokonaan. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa huolehtia fyysisestä turvallisuudesta bindatessa. Jos binder tuntuu epämukavalta tai se aiheuttaa kipua, on tämä merkki liian tiukasta, jäykästä tai pienestä binderistä. Silloin kannattaa miettiä, olisiko hiukan vähemmän tiukka binder pitkällä aikavälillä parempi ratkaisu, vaikkei tulos olisikaan sataprosenttisen litteä, jos se silti auttaa dysforiaan ja vältät täten jopa pysyvät terveysvaivat.

Älä koskaan bindaa omatekoisilla bindereilla (ellet todella tiedä, mitä olet tekemässä), sideharsolla tai teipillä. Osalla ihmisistä rintakudos on mahdollista teipata kainaloihin turvallisesti, mihin tulemme palaamaan tulevassa blogipostauksessa, mutta tällöin teippiä käytetään vain lyhyissä pätkissä kyljissä. Teippiä ei koskaan saa kiertää koko rintakehän ympäri!

2. Älä käytä binderiä yhtäjakoisesti yli 8 tuntia

Koska binder kompressoi rintakehää, pitkään jatkuva yhtäjaksoinen käyttö voi johtaa ihoärsytykseen, hengenahdistukseen, selkäkipuihin tai tilapäiseen nesteen kertymiseen keuhkoihin. Binderia ei tule käyttää yhtäjaksoisesti yli 8 tuntia kerralla! Jos koet voimakasta kipua, hengitysvaikeuksia tai huonovointisuutta bindatessasi, riisu binder välittömästi. Riisuttuasi binderin on hyvä yskäistä muutaman kerran voimakkaasti, jotta mahdollinen keuhkoihin kerääntynyt neste irtoaa.

Ethän myöskään koskaan nuku binder ylläsi. Kehosi tarvitsee lepoa myös bindaukselta. Jos pystyt, koeta pitää viikossa yksi välipäivä. Mikäli ajatus välipäivästä tuntuu mahdottomalta, kannattaa vähintään hankkia kokoa isompi "kotibinder" sellaisiin päiviin, kun et tarvitse täydellisen litteää bindaustulosta.

Urheillessa tulisi välttää tavallisen binderin käyttöä. Kevyt liikunta oman voinnin puitteissa ei ole haitallista, mutta raskaaseen liikuntaan urheiluliivit tai erityisesti urheilua varten suunniteltu binder ovat suositeltavia. Myös uimista varten on erityisesti siihen suunniteltuja bindereita.


3. Pese binderisi säännöllisesti

Binder on alusvaate, joka on jatkuvassa lähikosketuksessa ihoon. Se kerää siis itseensä jonkin verran hikeä ja kuollutta ihosolukkoa päivän mittaan. Likainen binder voi aiheuttaa ihoärsytystä, joten säännöllinen huolto ja puhdistaminen on tarpeen. Ideaalitilanteessa olisi hyvä omistaa kaksi tai useampi binderia, mutta hyvällä hoidolla yhdelläkin pärjää joten kuten.

Binderin voi pestä käsin iltaisin ja asettaa sen kuivumaan seuraavaa aamua varten. Tämän lisäksi säännöllinen hellävarainen konepesu on suositeltavaa. Noudata aina pesuohjeita, jotta binderin koko ja elastisuus säilyvät ennallaan. Käytä pesupussia etenkin, mikäli binderissasi on hakaset, vetoketju tai tarranauha.

Binderiä ei kannata kuivata kuivausrummussa, sillä se saattaa katkaista joustavat kuidut kankaasta ja veltostuttaa kankaan nopeasti. Myöskään huuhteluainetta ei samasta syystä ole suositeltavaa käyttää binderiä pestessä, sillä se kerääntyy elastisten kuitujen väleihin. Huuhteluaineen voi korvata esimerkiksi pyykkietikalla!

Jotkut binderit keräävät itseensä nukkaa. Erityisesti tämä näkyy, jos käytät binderia tummempia vaatteita. Kannattaa puhdistaa binder nukasta tarvittaessa käytön jälkeen ennen pesua teippirullalla päivittäin.


4. Kuuntele kehoasi ja huolla sitä säännöllisesti

Loppujen lopuksi paras nyrkkisääntö on kuunnella omaa vointia. Keho osaa onneksi yleensä ilmoittaa, mikäli jokin aiheuttaa sille liiallista rasitusta tai stressiä. Jos niskasi ovat jatkuvasti kipeät, saattaa binderisi olla liian pieni, tai käytät sitä kenties liian pitkiä aikoja kerralla. Kokeilemalla oppii tuntemaan oman kehonsa rajat.

Binderiä säännöllisesti käyttäessä on erityisen tärkeää muistaa myös säännöllinen kehonhuolto. Internetistä löytyy paljon hyviä selän ja hartioiden seudun opastettuja venyttelyvideoita, joista pääsee helposti alkuun.

Moni hengittää tietämättään pinnallisesti, mikä voi aiheuttaa bindatessa korostuneesti hengityksen apulihasten kipeytymistä. Tällöin voi olla hyödyllistä opetella myös syvähengitystekniikoita, jolloin opit hengittämään pallealla. Syvähengityksellä on muutenkin myönteinen vaikutus hyvinvointiin, ja binderiä käyttävälle se on erityisen hyödyllistä!

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit