Opas sopivan binderin valintaan

Tämä teksti on alun perin julkaistu Sateenkaarikaupan blogissa tammikuussa 2019. Julkaisemme nyt uudistetun version vankemmalla kahden vuoden lisäkokemuksella aiheesta!

Bindaus (eng. “binding”, sitominen) tarkoittaa rintakehän litistämistä yleensä siihen erikseen valmistetulla aluspaidalla eli binderilla. Bindaus on monelle transmiehelle ja muunsukupuoliselle tärkeä keino välttää dysforiaa ja kokea olonsa mukavaksi kehossaan.

Internetin ja verkkokauppojen ansiosta valikoima on bindereissa nykyään laaja. Toista se oli vielä reilut kymmenen vuotta sitten! Eipä ole ikävä kultaista tusaria, kun otettiin mallia Mulan-leffasta ja sidottiin rintakehä sideharsolla tai ommeltiin itse hankalasti puettavia ja epämukavia tekeleitä. Parissa tunnissa selkä tuli kipeäksi eikä henki tahtonut kulkea. Eipä uskoisi, että vaatekappale voi kehittyä niin paljon!

Onneksi nykyiset binderit valmistetaan yleensä joustavasta kankaasta, ja bindauksen turvallisuuteen kiinnitetään huomiota. Tässä muutamia vinkkejä binderin valintaan:

1. Ota mittasi huolellisesti

Tämä on ensimmäinen ja kenties tärkein vaihe binderin valinnassa. Binder on vaatekappale, joka on ehdottomasti valittava omien mittojen mukaan. Väärän kokoinen binder ei tuota haluttua tulosta, ja etenkin liian pieni binder on epämukava, aiheuttaen pahimmillaan kipua ja hengenahdistusta.

Binderin toimintaperiaate perustuu rintakehän kompressioon. Rintakudos ikään kuin puristetaan rintakehää myöten, jolloin ylävartalon siluetti saadaan näyttämään maskuliinisemmalta. Binderin mitoitusta miettiessä on tärkeää huomioida, ettei rintakehän kudosta saa bindaamalla vähennettyä. Binderin ”litistävyys” perustuukin siihen, että se ikään kuin ”levittää” rintakehän kudoksen laajemmalle alueelle, jolloin kudos työntyy esim. kainaloita ja keskitorsoa kohti, luoden ”litteämmän” vaikutelman.

Tämän vuoksi liian pieni binder ei oikeastaan edes toimi tarkoitukseensa kovin hyvin, vaan kudos ”tursuaa” esim. kainaloista tai binderin reunan alta ulos, tai bindaustulos on muhkurainen.

Ylävartalossa sijaitsee rintakudoksen lisäksi muun muassa keuhkot, joiden yhtäjaksoinen pitkään jatkunut puristus voi aiheuttaa huonovointisuutta, huimausta ja hengitysvaikeuksia. Yläselän lihakset kipeytyvät monilla myös herkästi. Oikean kokoisella binderilla saat parhaan tuloksen, ja samalla minimoit terveysriskit ja kivut.

Jos painosi tai kehonkoostumuksesi muuttuu, eikä binderi tunnu enää istuvalta, ota mittasi uudestaan ja hanki uusi, oikean kokoinen binderi!

Mikäli mahdollista, pyydä toista henkilöä ottamaan mittasi mahdollisimman tarkan tuloksen saamiseksi. Eri valmistajien mitoitukset voivat vaihdella roimastikin, ja valmistajien välillä on myös eroja tarvittavien mittojen suhteen. Tarkista jokaisen valmistajan kohdalla aina erikseen mittoihisi sopiva koko.

2. Valitse sinulle sopivin malli

Bindereita on yleensä kahdessa eri pituudessa: pitkänä lantiolle asti ulottuvana, sekä vyötäröpituisena. Kummassakin vaihtoehdossa on omat etunsa, ja kannattaakin miettiä oman elämäntyylin ja kehon mukaan, kumpi vaihtoehto tuntuu sopivammalta. Bindaustuntumaan vaikuttaa myös kompressiotyyppi: koko ympärykseltä kompressoiva binder tuntuu yllä tiukemmalta kuin etupaneelin avulla kompressoiva malli. Malleissa on myös eroa esim. olkaimien paksuudessa, selkämyksen mallissa sekä pääntien ja kainaloaukkojen syvyydessä.

Binderin pituudella voi esteettisen mieltymyksen lisäksi olla merkitystä esim. henkilöillä, joilla on paljon bindattavaa kudosta. Jotkut kokevat, että kudos pysyy paremmin paikoillaan pitkällä binderilla, lyhyiden mallien lähtiessä ”rullaamaan” ylös päivän mittaan.

Pääntie ja kainaloaukot vaikuttavat binderin liikkuvuuteen sekä bindaustehoon. Laajat aukot mahdollistavat paremman liikkuvuuden, mutta kompressoivaa kangasta on vähemmän. Laajoilla aukoilla varustetut binderit kulkevat usein sportti- ja salibinderien nimillä (eng. sport/gym binder), sillä ne suovat laajemmat liikeradat ylävartalolle ja käsille, ja rintakehään kohdistuvan kompression taso on anteeksiantavampi esim. hengästyessä.

Pääntien korkeus vaikuttaa myös siihen, näkyykö binder vaatteiden alta. Jos käytät paljon v-aukkoisia paitoja tai napitettavia paitoja (etkä napita ylintä nappia), voi matalampi pääntie olla hyvä valinta. Kurkkaa vaatekaappiisi ja pohdi, onko pääntiellä sinulle merkitystä!

Jotkut valmistajat tarjoavat myös olkaimettomia bindaussiteitä. Näitä suosittelen lähinnä cosplay-käyttöön tai muuhun ei-päivittäiseen tarkoitukseen. Päivittäisessä käytössä niiden istuvuudessa ja mukavuudessa on usein parantamisen varaa, ja koska kompressio tapahtuu hyvin rajatulla alueella ja kangasmäärällä, voi tulos olla epätyydyttävä ja istuvuus epämukava.

Jotkut käyttävät bindaussidettä tavallisen binderin päällä varmistamaan lujemman bindaustuloksen, jolloin on toki jälleen erityisen tärkeää muistaa turvallisuus ja riisua side (ja mahdollisesti myös binderi) mahdollisuuksien lyhyiksi hetkiksi päivän aikana.

NYTC:n binder toimii etukompressiolla, mikä parantaa mukavuutta.


3. Pohdi, mikä väri sopii tarpeisiisi parhaiten

Bindereita valmistetaan monissa väreissä, joista yleisimmät lienevät musta, valkoinen ja erilaiset ihonsävyt. Etenkin, mikäli et vielä ole valmis panostamaan useampaan binderiin, on värillä paljonkin väliä.

Monet pitävät tyylikkäästä mustasta – mutta se sopiikin sitten ainoastaan mustien vaatteiden alle. Musta binder paistaa helposti vaaleamman paidan läpi tai sen pääntiestä. Jos vaatekaappisi on kuitenkin lähinnä musta ja tummansävyinen, saattaa musta binder olla sinun valintasi!

Oman ihon sävyinen binder on huomaamaton, mutta valitettavasti ihonsävyjen määrä sangen rajattu – parhaimmillaan jopa viisi, mutta yleensä yksi tai kaksi – joten täydellisen osuman löytäminen voi olla työn takana. Jos vaatekaapissasi on paljon eri värejä ja löydät lähellä ihoasi olevan sävyn, voi tämä neutraali valinta olla sinulle sopivin.

Monet luottavat klassiseen valkoiseen. Perinteisesti aluspaidat ovat valkoisia, joten stealthina pysyvälle valkoinen saattaa olla hyvä vaihtoehto. Valkoisessakin on kuitenkin omat kääntöpuolensa. Se kiinnittää herkästi huomiota tummempien vaatteiden helmasta tai pääntiestä vilahtaessaan, ja likaantuu herkemmin (mikä binderin kaltaisen alusvaatteen kohdalla on huomionarvoinen seikka – etenkin jos olet aikomuksissa käyttää sitä päivittäin!) Likaantumista voi onneksi estää pesemällä binderin käsin joka ilta, ja lisäksi säännöllisesti pesukoneessa. Jos käytät paljon vaaleita vaatteita tai tähtäät klassiseen valintaan, kenties valkoinen on sinun juttusi!

Markkinoilla on myös enenevissä määrin erilaisia värikkäitä bindereita. Onhan se kieltämättä mukavaa, että oma persoona näkyy myös aluspukeutumisessa. Binderia käytetään myös enenevissä määrin tank top -tyylisesti, jolloin se saakin näkyä asukokonaisuudessa.

4. Tarvitsetko kiinnitysmekanismin?

Useimmat binderit ovat pään yli puettavia, eikä niissä ole erillistä kiinnitysmekanismia. Osassa bindereista on pukemista helpottava kiinnitysmekanismi. Se on sijoitettu yleensä joko eteen tai sivusaumaan. Yleisimpiä bindereiden kiinnitystapoja ovat vetoketju, hakaset tai tarranauha. Kuten muidenkin ominaisuuksien kohdalla, näissäkin on jokaisessa omat etunsa.

Vetoketju on yllä mainituista mekanismeista helpoin. Se on nopea ja yksinkertainen pukea. Vetoketju on yleensä sijoitettu eteen, joten sen avaaminen ja sulkeminen on helppoa. Se kuitenkin vähentää olennaisesti binderin aluspaitamaisuutta. Lisäksi vetoketju ei tarjoa juurikaan säätövaraa, eikä sitä voi säätää napakammaksi binderin löystyessä käytön myötä.

Hakaset ovat näistä vaihtoehdoista pitkäikäisin, ja tarjoaa eniten säätövaraa. Usein hakasia on rintaliiveistä tuttuun tapaan kolme rivistöä. Poiketen rintaliiveistä ne kulkevat kuitenkin vaatteen etupuolelta ja sen koko pituudelta. Hakaset ovat vetoketjua hitaammat avata ja sulkea, mutta mahdollistavat paremman säätövaran binderin tiukkuudessa. Jos päivän mittaan binder tuntuu liian kireältä, voit helposti asettaa hakaset löysemmälle. Binderin kangas venyy käytön myötä, ja hakaset mahdollistavat napakamman istuvuuden pidemmällä aikavälillä.

Tarranauha on vetoketjun tavoin helppo ja nopea vaihtoehto. Tarranauhan varjopuolet lienevät kuitenkin tutut useimmille – siihen jää nimittäin kiinni myös kaikki muukin kuin itse tarttumapinta, kuten nukka, hiukset ja muut vaatteet. Lisäksi tarranauhan reunat rispaantuvat helposti ja sen pitävyys huononee ajan myötä.

Umpinainen, pään yli puettava binder on ehdottomasti yleisin vaihtoehto. Riippuen mallista voi umpinainen binder olla toisinaan haastava pukea. Umpinainen binder on kuitenkin kaiken kaikkiaan yksinkertainen ja kestävä valinta, ja oikein mitoitetun binderit tulisi sujahtaa ylle ilman jokapäiväistä kuolonkamppailua.

Jäikö sinulle vielä kysymyksiä binderin hankintaan liittyen? Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse – autamme mieluusti sinua valitsemaan tarpeisiisi ja mittoihisi sopivan binderin.

Katso binder-valikoimamme täältä!

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit